Acum patru ani, când a zburat de-acasa lui din California, “Nigel the  Parrot” vorbea o încântătoare engleză cu accent britanic.

Nu întrebați de unde avea accentul, deși putem vorbi și despre asta. Sigur, mai palpitant ar fi fost să-l fi căpătat după ce s-a uitat ca disperatul la seriale englezești. Explicația este, în schimb, banală: stăpânul lui se născuse în Regatul Unit și-a ajuns în America făgăduinței. Cu tot cu accent. Așadar, lui Nigel ori i-a plăcut, ori n-a avut de ales.

Oricum, tulburător nu e că a avut accent britanic, ci că l-a pierdut pe drum, în cei 4 ani în care a rătăcit prin lume.

Din rătăciri s-a întors acum, spre marea încântare a stăpânului său cu nume predestinat uimirii: Mr Chick. Normal, s-au îmbrățișat de bucuria revederii – în felul în care se pot îmbrățișa papagal și stăpân, doar că Nigel n-a mai zis obșnuitele sale saluturi englezești, ci a început să turie. În spaniolă! Știți voi, “Buenas Dias!”, “Hola, que tal?”și altele asemenea, de-ai fi jurat că e unul din noi în anii 90, sfinții ani ai deprinsului cu spaniola din telenovele.

“Se simte perfect, este același papagal dintotdeauna, mai puțin spaniola pe care o vorbește fluent. Ăsta chiar e un lucru ciudat”, povestește Mr Chick pe la ziare și televizoare.

Unde a învățat, totuși, spaniola? La cealaltă familie la care a ajuns după ce a fost vândut, cel mai probabil de un traficant care a pus mâna pe el.

La cealaltă familie, nu-l mai chema Nigel, ci Harry, iar un bunic vorbitor de spaniolă din noul său cămin i-a sucit mințile.

Că Larry e Nigel nu e nici urmă de îndoială. O dovedește inclusiv cip-ul pe care îl poartă cu el de când stă în case de oameni.

Că Nigel e un papagal remarcabil, nu mai e nevoie să spunem. E drept, tot neamul lui e impresionant. Un parrot african grey ca el este una dintre cele mai spectaculoase păsări. E capabil de un vocabular de peste 1000 de cuvinte. Și nu numai că poate învăța cuvinte, dar le și folosește în context. Practic, el chiar vorbește, nu repetă ca papagalul.

Pentru că e o pasăre deșteaptă, un parrot african gri dezvoltă cu stăpânul său o relație puternică. Și are nevoie de afecțiune, atențe, răsfăț, înțelegere – știți voi, ca în orice relație.

Și, tot fiindcă e deștept, păsăroiul acesta e în mare pericol de plictiseală. Drept urmare, are nevoie de joacă ori de alte activități care să îi țină mintea ocupată. Practic, e ca și cum avea un copil.

A, și încă un detaliu relevant; când iubește, iubește pe viață. E monogam și ține la familie.