de Monica Tănase

Mi s-a cutremurat tot universul când am decis să-mi dau demisia dintr-un job sigur, cu un salariu călduț, într-o televiziune importantă din România. Aveam 38 de ani, doi copii de crescut, nelipsita rată și inevitabilele facturi de plătit. Toată viața mea părea că funcționează doar grație acestei slujbe care dădea certitudini nu numai mie, ci și tuturor sfătuitorilor mei.

Le-am auzit pe toate atunci: „ai tot salariul pe cartea de muncă, la pensie tu te gândești? Ai program predictibil, la 6.00 seara spargi ușa, ce-ți mai trebuie? Ai o lună de concediu plătit! Ai copii de crescut! Ești inconștientă?”

E greu să renunți la un job, mai ales după ce ți-ai construit o carieră de mai bine de 10 ani ori dacă ai crescut într-o familie în care, de la absolvire până la pensie, oamenii nu au avut mai mult de doi angajatori.

Și totuși, când un vis te arde pe dinăuntru și buricele degetelor te gâdilă să începi ceva nou, care-ți pune scântei în ochi, ce faci? Renunți la ce crezi că-ți dă sens sau renunți la niște sfori dintr-o iluzorie plasă de siguranță?

Așadar, job sau antreprenoriat? Salariu sau profit?

Când alegi să devii antreprenor ar trebui să știi că trebuie să transformi un vis într-un plan de afaceri, iar toată abordarea muncii de până atunci capătă alte nuanțe: nu mai primești salariu, ci încasezi, nu-ți mai este clar programul de lucru față de cel de odihnă, iar discuțiile de la masa de Crăciun s-ar putea să nu se mai învârtă în jurul vacanțelor, ci al business-ului.

Pe scurt, pregătește-te să fii antreprenor dacă:

  • Îți deschizi o firmă, iar despre asta și alte spinoase întrebări ale începuturilor găsești detalii în Ghidul antreprenorului începător;
  • Viața ta în word se schimbă cu una în excel;
  • Nu faci mare caz dacă singurii din familie ce-și mai permit vacanță sunt copiii;
  • Închei luna fiscală cu 200 de lei în cont și zece facturi neplătite;

Vei afla astfel că ești pe singurul drum care-ți dă libertate, unde faci exact ce vrei, în termenii pe care ți-i setezi singur, chiar dacă asta înseamnă că ai epuizat toate economiile familiei.

Dacă nu vrei să renunți la nimic însă și alegi jobul drept cale spre succes, atunci înseamnă că:

  • Primești pachetul cu beneficii (mașină de serviciu, telefon, laptop, abonament la vreo rețea privată de sănătate, abonament la sală și, eventual, primă de Crăciun);
  • Ai program predictibil, cu ore suplimentare plătite;
  • Te plasezi în ierarhii și proceduri clare;
  • Ai perspectivă de a promova în carieră;
  • Primești training și pregătire continuă, acces la educație profesională.

Dar toate astea, la un moment dat, atrag după ele rutină, blazare, niște rupturi ireconciliabile cu șefii ori colegii și, dacă nu cumva este slujba la care ai visat de când erai tu mic, dorința de a evada și pofta de a o lua de la un alt început, de a explora.

Oricare ar fi alegerea ta, câtă vreme este onestă, dincolo de bani și glorie, este exact ce-ți trebuie, mai ales dacă rezoluția ta pentru luna martie este să-ți trăiești viața pe cont propriu.