Orice lucru bun începe cu o listă. Sau poate două.

Trebuie să vă spunem de la bun început: noi iubim listele!!! Definitiv și iremediabil, dar mai ales când vine vorba de lista cu rezoluții pentru anul viitor. Iar dorințele noastre sunt atât de multe, încât nici nu știm cu ce să începem.

Aaa…. ba da, cu scrisul listei! Să nu ziceți că suntem de modă veche, fiindcă vom folosi un pix și-o foaie de hârtie, ca s-o simțim și s-o aprofundăm mai bine. De unde ni se trage? Păi, pur și simplu, avem senzația că prin scrierea unui lucru, el se transformă dintr-o noțiune abstractă într-una concretă și are, cu siguranță, mai multe șanse să se împlinească. În plus, ne simțim mai organizați și mai conștiincioși, fiindcă ce e scris, rămâne scris.

Totuși, ne-am demoralizat puțin când am aflat că aproape 80% din rezoluții eșuează până în prima parte a lunii februarie și doar 8% dintre ele au șanse reale să se realizeze. Ne-am întrebat de ce, am găsit răspunsurile și am zis să le împărtășim cu voi.

Prima explicație ar fi că dorințele noastre sunt, în general, nerealiste. De exemplu, mulți își doresc să slăbească. Cât mai repede și ușor cu puțință. Eventual vreo 20 de kilograme din ianuarie până-n martie. Asta e aproape imposibil, dacă nu faci foamea, nu-ți creezi (și alte) probleme de sanătate sau nu-ți dorești ca în aprilie să le pui la loc, poate și ceva în plus.

O altă explicație ar fi că nu depunem niciun efort care să contribuie la concretizarea lor. Ni se pare normal ca, odată scrise, ele să se rezolve de la sine. Ba, mai mult, chiar merităm asta și soarta ne e cumva datoare. Ei bine, ne pare rău să vă dezamăgim, dar lucrurile nu stau deloc așa. Fără contribuția noastră, nici chiar o baghetă magică nu ne poate salva!

Sau, uneori, pornim cu entuziasm la început, iar pe parcurs ne simțim copleșiți, descurajați sau demotivați. Câteodată pentru că nu ni se mai pare atât de important obiectivul, altădată pentru că ne-am săturat de felul în care trebuie să acționăm și ne simțim constrânși sau pentru că ne așteptăm să vedem mai repede rezultatele efortului depus, iar ele, de multe ori, întârzie să apară.

O altă cauză poate fi că ne setăm prea multe obiective și le alocăm prea puțin din timpul și atenția noastră. Dacă ne-am limita la câteva dintre cele mai importante lucruri pe care ni le dorim în viitorul apropiat, situația ar sta cu totul altfel, însă uităm că pe lângă acestea trebuie să ne ocupăm și de îndatoririle zilnice sau alte chestii neprevăzute.

De asemenea, uităm că nu putem scăpa așa ușor de vechile obiceiuri, iar trecerea la unele noi poate fi, de multe ori anevoioasă, oricât de motivați și de perseverenți am fi. Soluția ar fi să ne acordăm timp, să privim cu răbdare și înțelegere și să nu ne pierdem speranța. Dacă am călcat strâmb o dată, nu înseamnă că am dat-o în bară definitiv.

Ei bine, cam cât de surprinși veți fi dacă vă spunem că cele mai multe rezoluțiile noului an sunt cam aceleași pentru toată lumea? Iată ce aspirații au, în general, oamenii pentru anul următor:

  • să adopte un regim de viață sănătos;
  • să renunțe la fumat;
  • să slăbească;
  • să facă bani;
  • să își schimbe casa și/sau mașina;
  • să își schimbe jobul sau să-și înființeze propria afacere;
  • să aibă mai mult timp pentru ei înșiși (să citească, să călătorească, să iasă mai des în oraș etc);
  • să petreacă mai mult timp cu familia/copiii;
  • să își cultive hobby-urile sau să descopere unele noi;
  • să se implice în acțiuni de voluntariat.

Hei, tocmai ne-a venit o idee! De vreme ce mulți dintre noi își doresc cam aceleași lucruri, hai să facem o chestie mișto: să transformăm rezoluțiile anului 2020 într-oo provocare comună!

Păstrăm cele 10 idei de mai sus, voi mai adăugați două și ne ținem împreună de treabă. Nu ne aglomerăm cu toate deodată, ci le luăm treptat – câte una pe lună. Noi venim cu ideile, facem împreună planurile, ne împărtășim experiențele și la sfârșit ne lăudăm cu realizările.

Iar dacă și pentru tine finalul de an înseamnă să-ți faci planul de bătaie pentru 2020, join the club! Are you in?