A fost odată ca niciodată. (“Ca niciodată” la propriu, vedeți imediat de ce).

Revenim: A fost odată ca niciodată un broscoi care de zece ani nu mai avusese parte de mângâiere, alint, alinare și răsfăț – practic, de iubire. De iubirea cuiva ca el, că altminteri era îndrăgit de alte specii, mai exact de oameni. Dar iubire broscărească de niciunde nu avea.

Tehnic, e explicabil de ce: e un anume fel de broască așa cum nu prea mai găsești. Neamul său a avut destin brutal și au rămas tot mai puțin de-ai lui. Atât de puțini încât, de teamă să nu dispară pe vecie cu toții, oamenii care l-au întâlnit i-au făcut un fel de pălățel (tot broscăresc, desigur) într-un acvariu din Bolivia și l-au ținut acolo să-l ocrotească. Sigur, ați putea zice că a fost cumva prizonier, dar el a părut fericit. Mai ales că n-are o fire aventurieră ori exuberantă. Dimpotrivă, e timid, calm, pofticios și lenevos.

10 ani a trăit în solitudine desăvârșită acest timid Romeo de baltă. Acum, soarta lui s-a schimbat: oamenii, în marea lor înțelepciune, s-au temut să nu se usuce de singurătate și au pornit într-o expediție periculoasă să-i caute mireasă.

Au ajuns, hăt, într-o pădure noroioasă și, după ce au scotocit prin mlaștini și mâl, au găsit, în sfârșit, niște fete din neamul lui. Cinci fete Sehuencas au ajuns, convinse de oameni, să ia drumul iubirii, dar doar una dintre ele a dat ochii cu voinicul din poveste.

Julieta aceasta are toate șansele să-i sucească mințile, fiindcă are o fire complet opusă de a lui: e energică, e leșinată după înot și uneori ar cam porni de nebună în lumea largă. Deci, e clar o aventurieră – ceea ce Romeo nu-i deloc, tocmai v-am zis că trândăvește solitar de 10 ani.

Dar, dacă mecanica iubirii funcționează ca la om – când tocmai personalitățile diferite se atrag – atunci dragostea e ca sigură. Iar oamenii, care au intermediat amantlâcul broscăresc, sunt extrem de optimiști. Ei speră ca Romeo și Julieta să întemeieze o familie și descendeții lor să fie trimiși în pădurile noroioase, să umple iar pământul.

Acum, amorezii orăcăie încurajator și la acvariu sunt mari pregătiri de nuntă. Totuși, destul de puțin probabil să fie una cu caviar.