Teoriile conspirațiilor sunt, de fapt, doar niște biete și nevinovate povești care la un moment dat o iau razna. Premisa zero e că nouă ne plac poveștile. Scrie și pe site-ul Harvard că suntem programați să ne îndrăgostim de “good storytelling”: suntem ființe sociale și suntem dependenți de ceilalți ca să supraviețuim și să fim fericiți. Oxitocina, hormonul magic despre care am mai vorbit pe-aici, transmite creierului, printre alte semnale, și pe cel care spune “ești în siguranță să te apropii de alți oameni.” Iar poveștile sunt apropierile de la distanță de oameni și aventurile lor care ne plac, ne fascinează ori intrigă.

Bun, deci ne plac poveștile. Mult! Iar unele povești o pot lua razna în cele mai descreierate feluri. Și devin mituri, monștri din Loch Nness ori teorii ale conspirației.

Una absolut spectaculoasă spune că pisicile sunt, de fapt, agenți secreți (și pervers camuflați)  trimiși de extratereștri ca să facă potecă pentru invazie. 4% dintre americani credeau asta cu pisicile care ar fi variațiuni de Mata Hari “from outhere”.

Care ar fi motivele pentru care niște oameni sunt convinși că mâțele care se pot juca până la leșin cu un ghem sunt, de fapt, în misiune secretă extraterestră ? Ar fi o droaie. De exemplu, nu prea există documentare științifică, arheologică referitoare la existența pisicilor până la Egiptul antic. Iar egiptenii antici considerau pisicile un dar de la zei, deci iată primul indiciu clar. ;-P

Un alt argument al conspiraționiștilor e legat de torsul pisicilor. E irezistibil, a fost explicat anatomic destul de greu, deci e inuman, deci nepământean. Alien!

Iar acum, de când cu social media, rețelele sociale sunt invadate de poze cu pisici. Ce argument mai puternic vrei? Preiau controlul, e clar! Pisicile spy hard au reușit să pună stăpânire pe oameni: i-au făcut să se îndrăgostească de ele. Invazia e negreșit iminentă.

Din tot acest haloimăs pisicesc, Bregt Colpaert și iubita lui, Alejandra Kiki Gérard,  au luat doar partea simplă, simpatică și de netăgăduit a lucrurilor: oamenii iubesc pisicile! Și au făcut o platformă e-commerce unde vând produse insiprate de felinele domestice. E o afacere prosperă de care se ocupă de la ei de-acasă, din Belgia. Katt.co este un concept unde se vând produse “cat inspired” pe care le fac în colaborare cu artiști din toată lumea. Fac piese diferite, personalizate, unice: căni, tricouri, sacoșe traiste, portofele, tablouri, prosoape… Toate cu pisici. De fapt, orice cu pisici.

Katt.co vinde “goods for people happily owned by cats”. În fine, în acest slogan se mai poate găsi un argument pentru conspiraționiști. Dar afacerea celor doi belgieni este  o platformă excelentă pentru artiști și ilustratori locali. Cei doi și-au propus să dea naștere unei comunități online pentru artiști, ilustratori, designeri care se pot afirma cu ajutorul pisicilor. Poveștile sunt peste tot. Doar întinzi mâna și le aduni. Ce-ți iese din asta? Un film bun, o carte magnifică, o afacere de succes. Orice!