Timpul se comprimă și nu ne mai ajunge pentru îndatoririle zilnice. Captivi într-un labirint întortocheat, care pare fără ieșire, suntem atât de ancoraţi într-un spațiu virtual pe care ni-l delimităm singuri, încât uităm să trăim cu adevărat.

La urma urmei, viaţa e o călătorie. Sau poate o provocare. E agonie şi extaz. E iubire pură. Acceptare necondiţionată. Iertare. Bunătate. Visuri măreţe. Năzuinţe ascunse. E despre lucruri mărunte care nasc zâmbete largi și despre lacrimi de tristeţe şi de fericire. E despre a da, înainte de a primi. E despre noi înşine şi despre oamenii din jurul nostru, cu bune şi cu rele.

E un joc pe care, involuntar sau nu, am ales să-l jucăm. Și atunci, de ce n-am face din el o leapșă a faptelor bune? Ai primit-o? Dă-o mai departe!

 

Pay it forward

“Pay it forward” este fapta bună pe care-o faci pentru cineva, drept răspuns la o faptă bună pe care ai primit-o de la cu totul altă persoană. Este un gest de mulțumire dat mai departe, dar și o dovadă de altruism, de generozitate, de compasiune și de umanitate. Este un joc serios, fără limită de vârstă și fără constrângeri inutile, pe care-l poate juca oricare dintre noi.

Una dintre legile compensației spune așa: “ce dai, aia primești”. Cu alte cuvinte, nicio faptă bună nu rămâne nerăsplătită. Gândurile și acțiunile noastre circulă și ni se întorc precum un bumerang. Suntem ceea ce gândim, simțim și dăruim. Odată ce conștientizăm binele din noi, suntem doar la un pas distanță de a da mai departe, fie că ne implicăm în proiecte de voluntariat sau pur și simplu ajutăm un om.

Ideea este veche de când lumea. O găsim în literatură, în comediile antice grecești, în scrisorile lui Benjamin Franklin sau în “Compensare”, eseul lui Ralph Waldo Emerson, publicat în 1941. De altfel chiar denumirea de ”pay it forward” apare într-un roman, “În grădina plăcerii” de Lily Hardy Hammond. Inițiativa gesturilor simple, dar importante a dus la apariţia fundaţiilor a căror valoare esențială era angajarea în demersuri caritabile cât de mici.

Ați auzit probabil povestea cafelei în așteptare – o ceașcă de cafea, plătită în avans de cineva, va fi oferită gratuit unei alte persoane care nu are bani să-și cumpere. Caffè sospeso (cafeaua în așteptare) a apărut în Italia, unde altundeva ?!, locul în care espresso este nu e doar un tabiet al locuitorilor, ci un adevărat pilon cultural. Tradiția spune că, atunci când un italian are o zi norocoasă, merge într-o cafenea și plătește două cafele, dar consumă doar una.

În timp, din ce în ce mai multe cafenele și restaurante din întreaga lume au preluat acest model al solidarității sociale și permit clienților să achite o cafea pentru o persoană care nu și-o poate cumpăra. Gestul generos s-a propagat, iar cafeaua s-a transformat uneori într-un ceai cald în așteptare, altă dată într-o masa caldă pentru aflați la nevoie.

În România, fenomenul a devenit cunoscut odată cu lansarea filmului “Pay It Forward”, în care un băiat de numai 11 ani, cu o familie dezbinată și părinți dependenți de alcool, ne predă o adevărată lecție de viață în timp ce-și pregătește proiectul la științe sociale. Cu inocența unui copil maturizat prea devreme, Trevor construiește un sistem piramidal de într-ajutorare în care reușește să angreneze nesperat de multe persoane. Suntem părtași la o poveste emoționantă, care ne dovedește că este posibil să schimbăm lumea în care trăim și ne arată cum putem s-o facem mai bună.

Ne câştigăm existenţa prin ceea ce obţinem. Ne trăim viaţa prin ceea ce dăruim. (Winston Churchill)

 

Tu ce poți da mai departe?

Nu trebuie să fii bogat, puternic sau influent, trebuie doar să-ți dorești să ajuți. Dacă ești gata să ”pay it forward”, îți propunem următoarea provocare: alege în un număr cuprins între 1 și 20… L-ai ales? Acum fă scroll down și citește sugestia din dreptul numărului tău fă și tot ce-ți stă în putință să o îndeplinești până la sfârșitul anului.

 

 1. Donează sânge și vei salva vieți. Niciodată nu există suficiente rezerve de sânge, iar, de cele mai multe ori, intervențiile sau transfuziile nu pot fi amânate.
 2. Oferă un serviciu pro-bono. Indiferent care e meseria ta, sigur poți ajuta pe cineva să găsească o soluție la o problemă căreia nu-i dă de cap.
 3. Aleargă pentru o cauză nobilă! Chiar dacă ești definiția sedentarismului, fă un efort și înscrie-te într-o cursă umanitară. Vei ieși mult în afara zonei tale de confort, dar satisfacția va fi imensă.
 4. Ajută un copil nevoiaș și oferă-i haine, alimente, jucării și rechizite. Nu aștepta Crăciunul ca să fii bun.
 5. Ajută un bătrân cu aprovizionarea, curățenia sau ține-i companie. Cu siguranță are multe de povestit, iar atenția îți va fi răsplătită cu o frumoasă călătorie în timp.
 6. Fii mentorul unui adolescent. Povestește unui adolescent cum ți-ai ales meseria și cu ce anume te ocupi. Liceenii au nevoie de ghidaj și consiliere în alegerea drumului lor în viață. Adu un strop de lumină în viața unuia dintre ei.
 7. Fă un compliment sincer unei persoane care nu se așteaptă să-l primească!
 8. Povestește-i cuiva despre felul în care ți-a schimbat viața. E plăcut să afli că, fără să știi, ai făcut o diferență în viața unui om.
 9. Oferă unui necunoscut o carte care ți-a plăcut, cu condiția ca, la rândul lui, s-o dea mai departe după ce a citit-o.
 10. Lipește pe birourile colegilor tăi post-it-uri cu mesaje personalizate. Lunea e o zi grea la birou, ajută-i s-o înceapă cu un zâmbet.
 11. Lasă un review public după ce ai cumpărat un produs sau un serviciu. Părerea ta contează atât pentru proprietarul și angajații companiei, dar și pentru viitorii clienți.
 12. Donează lunar echivalentul unei cafele pentru cauze umanitare. O sumă cât de mică poate schimba destine.
 13. Participă și cumpără de la târgurile/standurile organizate de copii și ajută-i să strângă suficiente fonduri pentru acțiunile lor. În plus, le oferi motivația să-și continue demersul.
 14. Donează-ți ziua de naștere sau de nume pentru o cauză caritabilă. Renunță la cadouri și roagă-ți prietenii să redirecționeze banii spre cei care au mai multă nevoie de ei.
 15. Nu uita de tine: oferă-ți 30 de minute în care să faci ceva ce-ți place. Meriți!
 16. Ia-ți prietenii și donați mâncare pentru animalele dintr-un adăpost. Vă veți îmbogăți cercul de prieteni cu ființe necuvântătoare.
 17. Încurajează oamenii din jurul tău să citească. Explică-le beneficiile și dăruiește-le cărți cu orice prilej.
 18. Inițiază o acțiune de curățenie în jurul blocului, în parc, în pădure sau pe plajă. Întotdeauna e nevoie de oameni cu inițiativă care devin un exemplu pentru cei din jurul lor. Fii chiar tu unul dintre ei!
 19. Participă la concursurile sportive pentru copii și încurajează micii sportivi care-și doresc să ajungă campioni. Sportul e sănătate, iar copiii trebuie sprijiniți să-l practice. Uneori au nevoie doar de un discurs motivant. Fii acolo pentru ei!
 20. Redirecționează 2% din impozitul pe venit sau 20% din impozitul pe profit, dacă ai o firmă, astfel încât să sprijini asociații culturale, sportive sau umanitare care au mare nevoie de bani pentru îndeplinirea obiectivelor lor.

 

Ce provocare ai primit? Crezi că o poți duce la bun sfârșit până la finalul anului? Lasă un mesaj pe pagina noastră de Facebook! Sperăm să intrăm cât mai mulți în leapșa generozității și să adunăm o listă lungă de fapte bune.

Powered by MagiCAMP