“La-nceput de Tot și Toate,

Când Nimic era jupân

Din Supa Primordială

A ieșit ziua de Luni.

 

Din ea au crescut, apoi,

Oameni, flori, copaci, noroi,

Săptămâni și luni și ani,

Flori și fluturi și broscoi.

 

Ce mai, Universu’ tot

Din cer și-a făcut capot

Și brizbrizuri din furtuni

Într-o sfântă zi de Luni.

 

Naiba știe când și cum

S-a ajuns la ce-i acum:

Oamenii nu mai sunt buni

Cu draga de zi de Luni.”

 

Televizorul e închis, dar de undeva tot  se-aude știrea aia cu ziua de luni neproductivă, depresivă, detestată (statistic, științific și global). Se aude de undeva din cap, precis, și sună la fel ca știrea identică de anul trecut sau de acum doi ani. Mă rog, sună la fel ca toate știrile despre cât de năclăită, tuciurie și mofluză e ziua de Luni.

Tonul e uneori diferit, dar ideea e negreșit aceeași. Un fel de boschet cu crengi înțepăcioase, unde fiecare creangă spune câte o poveste rea:

  • “Un studiu din 2011 arată că, în medie, o persoană obișnuită suspină 34 de minute din ziua de Luni. În celelalte zile ale săptămânii suspină doar 22 de minute”;

  • “Lunea este singura zi din săptămână când bursa din New York mai degrabă scade decât crește”;

  • “Un (alt) studiu arată că, în Mare Britanie, un om oarecare nu zâmbește Lunea decât de la ora 11:16 am încolo”;

 

În fine, lista neagră rezervată zilei de Luni poate continua până se tocesc tastele, mor toți cercetătorii britanici și canadieni și se termină internetul.

Dar azi e Marți, nu e Luni. Deci n-are cum să fie seara unei zile neproductive, anxioase, neplăcute, arțăgoase. Doar dacă toate studiile alea spun prostii și Lunea nu-i așa Hâdă cum ne e zugrăvită. Poate e chiar Chipeșă și ni s-a stricat văzul cu știrile, newsfeedul și meme-urile.

La urma urmelor, Luni, când mi-am propus “să alerg de luni”, am alergat. Marți m-am lăsat.

La urma urmelor, Luni, când mi-a jurat că înainte de culcare am să citesc și n-am să mă mai uit la TV, marți zapez bezmetic.

La urma urmelor, Luni mi-a venit o idee bună, am cunoscut trei oameni mișto, a fost vreme bună și mi-a plătit clientul factura restantă. Pană am făcut azi. Marți. Sigur, putea să fie la fel de bine și Miercuri.

Dar de Luni sunt în concediu!

Zău, hai să fim mai buni cu Luni!