Ajungi să te întrebi și tu dacă e normal să mergi la mare tot cu Fordul tău din anii ’70 în loc să-ți iei o mașină mai nouă. Sau dacă rochia ta de mireasă care a cântărit cât greutatea ta nu a fost măcar puțin exagerată. Avem cu toții pasiuni care pentru alții sunt de neînțeles sau chiar ciudate. Ca să ne simțim mai bine, hai să intrăm în lumea celor care au renunțat la limite și au ajuns în Cartea Recordurilor.

O trenă cât o autostradă românească: 8 kilometri

Din topul recordurilor bizare nu puteam lipsi chiar noi, românii. Nu cu cea mai mare mămăligă și nici cu cei mai mulți mici mâncați. Ci cu cea mai lungă trenă pentru o rochie de mireasă: 3 kilometri! Efortul nici măcar nu a fost inutil. O tânără a îmbrăcat rochia și, ca să fie admirată, a urcat într-un balon care a înfoiat trena și a coborât-o peste oraș. Trena “prințesei” s-a întins peste un întreg bulevard, din Piața Constituției până în Piața Unirii. La rochie au lucrat 10 croitorese timp de patru luni. Recordul a stat în picioare doar câțiva ani. Francezii și-au luat de curând titlul mondial înapoi. Au creat rochia de mireasă cu o trenă de 8 kilometri! Ca să-și etaleze creația, au întins nesfârșita coadă peste câmpurile de lavandă. Dacă astfel de rochii au fost croite doar pentru faimă, există în schimb și altele la fel de exagerate create pentru ziua nunții. O tânără din Roma s-a încumetat să poarte o rochie de designer cu o trenă care a avut puțin sub 3 kilometri. Ca să ajungă la biserică, a avut nevoie de mii de oameni care să-i poarte trena prin oraș.

Luna de miere de 35 de ani

După nuntă, unii se bucură doar de o lună “scurtă” de 10-15 zile într-o destinație exotică. Dar elvețienii Liliana și Emil Schmid, nu s-au mulțumit cu atât. Trecuți de prima tinerețe, au vrut o lună de miere care să se întindă pe ani. Așa că în 1984 și-au pregătit bagajele, au umplut până la refuz mașina și au pornit la drum. De atunci au străbătut lumea în lung și-n lat, astfel că până în 2017 au călătorit pe 6 continente, au vizitat 186 de țări și au parcurs peste 700 de mii de kilometri. Cu aceeași mașină, o Toyota Landcruiser. Sunt înscriși în Cartea Recordurilor pentru cea mai lungă călătorie cu mașina, cea mai mare distanță parcursă și cele mai multe țări vizitate cu același autoturism. Și mașina ar fi meritat un premiu, în situația asta. Iar cei doi protagoniști nu se lasă. Străbat în continuare lumea în lung și în lat. Spre exemplu, acum se bucură de căldura și peisajele spectaculoase din Argentina, în ritmuri de tango.

La primul semimaraton în cărucior

Când devii părinte, îți cam iei adio de la cafeaua savurată în tihnă, de la băile cu spumă, de la nopțile care se prelungesc până a doua zi la prânz, de la mersul la sală sau alte plăceri ale vieții. Există oameni care au vrut să-și păstreze obiceiurile și nu au renunțat la ritualurile lor. Unul dintre ei e americanul Matt Lemon. A stabilit un nou record mondial la semimaraton: a parcurs cei 21 de kilometri într-o oră și 10 minute. Vi se poate părea mult, dar e de fapt foarte puțin. A alergat în timp ce împingea căruțul fiicei sale, în vârstă de 1 an si 8 luni. Nici mamele nu s-au lăsat mai prejos: Lindsy James și fiul ei, Archie, au încheiat aceeași cursă într-o oră și 27 de minute. Acțiunea a fost una caritabilă, căci au strâns fonduri pentru un centru care îngrijește bolnavii de cancer, însă timpul obținut le-a asigurat un loc fruntaș în Cartea Recordurilor.

Țac-pat!

După ce alergi un semimaraton nu-ți trebuie decât un somn bun și-o masă copioasă. De partea cu somnul într-un pat bun, se poate ocupa englezoaica Andrea Warner. Cu experiența sa de manager de hotel, ea îți poate schimba și aranja patul în 74 de secunde. A demonstrat-o live în fața celor de la Guinness Book, dar nouă parcă nu ne vine să credem până nu văd, așa că am chema-o la o probă.

Pizza cu de toate

În ceea ce privește mâncarea, un lucru e clar. Trendul este să mănânci cât mai sănătos, însă, de multe ori parcă o pizza merge mai bine ca o salată. De-a lungul timpului, bucătarii s-au întrecut pe ei înșiși și-au vrut să demonstreze că pizza nu e doar o gustare banală, făcută la repezeală, din ce găsești prin frigider, ci poate fi chiar o mâncare sofisticată. Astfel, pizza quattro formaggi s-a transformat treptat în cinque formaggi, în 99 formaggi, 111 formaggi și a culminat cu 154 formaggi. Recordul a fost stabilit nu de un italian, ci de un australian, Johnny Di Francesco. În restaurantul lui din Melbourne a lansat pizza cu cea mai variată gamă de brânzeturi. Pare incredibil nu doar să numeri 154 de feluri de brânză, dar să le și amesteci pe un blat de 30 de centrimetri.