Am dezvăluit deja jumătate din misterul celor 20 de piese despre care nu știai că sunt coveruri, iar azi am revenit cu restul poveștilor din fascinanta istorie a muzicii. 10 melodii celebre despre dragoste și relații, care au ajuns faimoase mai târziu, datorită cu totul altor artiști decât celor cărora le erau destinate.

Noroc, întâmplare, moment, artist, stil… individual și la un loc, toate au transformat melodii prăfuite în adevărate comori din industria muzicală! Despre alte 10 comori urmează să îți povestesc în următorul articol, ca să încheiem seria de 20 și să închidem cufărul.

  1.       Piece of my heart (1968)

Jerry Ragovoy și Bert Berns, doi dintre cei mai faimoși compozitori americani de hituri, au creat în 1967 o piesă ce avea să aibă un drum cel puțin interesant. Piece of my heart a fost creată pentru Van Morrison, dar el le-a refuzat propunerea, pe motiv că voia și putea să își înregistreze propriile creații. Așa a ajuns piesa la altcineva, mai exact la Erma Franklin, nimeni alta decât sora mai mare a Arethei.

Dar Piece of my heart a cunoscut celebritatea abia un an mai târziu, când a ajuns pe vocea lui Janis Joplin. Nu doar că a ajuns pe locul 1 în topuri, dar a devenit și cea mai celebră piesă cântată de Janis de-a lungul istoriei. Din păcate, Bert Berns, unul dintre compozitorii ei, nu a auzit niciodată varianta cântată de Joplin și tot succesul care a venit la pachet odată cu vocea ei, pentru că a murit din cauza unui atac de cord.

Dar la ce voce avea Janis Joplin, cu siguranță s-a auzit și până sus, la el, așa cum s-a auzit peste tot în lume, de-a lungul timpului.

  1.       Baby I love your way (1994)

De cum auzi primele note de la piesa asta, închizi ochii și zâmbești. Hai, am voie cu un pic de sirop așa, din când în când, nu? Are cu siguranță ceva special în ea piesa asta, mai ales în varianta reggae din 1994 a celor de la Big Mountain, inclusă pe coloana sonoră a filmului Reality Bites, cu Winona Ryder, Ethan Hawke și Ben Stiller.

Dar înainte de varianta reggae, Baby I love your way era… soft rock! Așa a fost compusă în 1975 de Peter Frampton, care o cântă și astăzi tot la fel. Iar fanii lui îi spun „I love your way” și preferă varianta rock, chiar dacă varianta reggae e cea care a făcut înconjurul lumii.

  1.       Nothing`s gonna change my love for you (1987)

Nimic nu schimbă poziția unei melodii în top așa cum o face artistul care o cântă și modul în care o face. În 1985, celebrul cântăreț și chitarist George Benson lansează o nouă piesă soul, compusă de Michael Masser și Gerry Goffin. Dar nici măcar cele două videoclipuri ale piesei și nici talentul lui Benson nu o fac să ajungă în topuri. Și totuși… ceva a făcut-o!

În 1986, un puști de 16 ani din Hawaii participă la un concurs național de talente organizat de un post de radio local. Numele lui era Glenn Medeiros, iar piesa era un cover la Nothing`s gonna change my love for you a lui Benson. Medeiros a câștigat concursul, iar peste un an, coverul devenea hit internațional, cu videoclip propriu și cele mai înalte poziții din topurile muzicale.

Cum era aia cu suflul nou?

  1.       If I were a boy (2008)

Piesa asta îi vine mănușă lui Beyoncé, de zici că a fost făcută special pentru ea. Însă, lucrurile nu stau chiar așa. If I were a boy a fost compusă în 2008 de BC Jean, o compozitoare, cântăreață și actriță din California, pe numele ei Brittany Jean Carlson. A înregistrat piesa cu propria voce și a trimis-o studiourilor muzicale, însă a fost respinsă de casele de producție.

Piesa a ajuns la Beyoncé, care a transformat-o, așa cum face ea cu mai toate piesele ei, în hit internațional. Treaba asta a cam înfuriat-o pe BC Jean, dar, până la urmă, se pare că au ajuns la o înțelegere.

Beyoncé ne-a demonstrat că poți face orice când ești bun și ai de spus o poveste bună, iar lui BC Jean nu i-a rămas decât să compună o altă piesă. Hey, Brittany, ce spui de „If I were… Beyoncé”?

  1.       I will always love you (1991)

Indiferent dacă ai văzut sau nu The Bodyguard, cu siguranță știi pe de rost melodia care i-a fost coloană sonoră. Ceea ce poate nu știi este că I will always love you are o istorie mai îndelungată și că nu îi aparține de fapt lui Whitney Houston.

Piesa a fost compusă în 1973, de Dolly Parton, care a cântat, un an mai târziu, o versiune country a melodiei. A compus-o în semn de „Rămas bun” pentru mentorul și partenerul ei de scenă, Porter Wagoner, în momentul în care a decis să urmeze o carieră solo.

I will always love you cântată de Dolly Parton a ajuns de două ori pe locul 1 în Billboard Hot Country Songs: în 1974, imediat după lansare și în 1982, când melodia apare pe coloana sonoră a filmului The Best Little Whorehouse in Texas.

Zece ani mai târziu, aceeași piesă cunoaște o nouă versiune și un nou succes, atunci când Whitney Houston dă marea lovitură și o transformă într-una dintre cele mai bine vândute melodii de-a lungul timpului. Single-ul ajunge instant pe locul 1 în Billboard Hot 100, unde rămâne timp de 14 săptămâni. Rămâne și în istorie drept cel mai bine vândut single al unei femei din istoria muzicală.

Nu mai spun câte sute de variante există la piesa asta și chiar mă întreb dacă va reuși cineva să ducă piesa din nou pe locul 1, cu o nouă interpretare. Va exista și o „a treia oară cu noroc”?

  1.       Tainted love (2003)

Unele tipuri de dragoste se pare că se reinventează la fiecare 20 de ani. Varianta cea mai nouă a piesei Tainted love a apărut în 2003 și îi aparține controversatului Marilyn Manson. Cu 20 de ani înainte, piesa devenise hit datorită britanicilor de la Soft Cell, dar originalul a apărut cu încă aproape 20 de ani înainte de ei. În 1964, Ed Cobb compune prima variantă a piesei, care va fi cântată în stil soul de Gloria Jones.

Deși coverul celor de la Soft Cell a fost cel mai vizibil dintre toate variantele piesei, nici măcar el nu a reușit să ajungă prea sus în topuri. Dar cine știe… poate peste 20 ani de la lansarea variantei lui Manson va apărea un nou cover care va transforma piesa în marele hit internațional mult-așteptat de toți artiștii care au cântat-o. Cineva doritor?

  1.       You are so beautiful (1974)

Când Joe Cocker îți spune cât ești de frumoasă, parcă nici nu mai ai nevoie de altceva. Dar poate ar fi bine să știi despre cine e vorba de fapt în versurile alea și cum a fost de fapt compusă piesa You are so beautiful. Pentru că nu, nu îi aparține lui Joe Cocker, deși el i-a asigurat succesul.

You are so beautiful a fost compusă în 1974 de Billy Preston, în colaborare cu prietenul său, Sam Moore. Deși Moore credea că e o piesă de dragoste standard, Preston a scris versurile cu gândul la… mama sa, actriță de teatru.

Mai târziu în același an, Joe Cocker încearcă o variantă mai slow a piesei, cu gândul la iubita lui, și abia așa piesa ajunge în top și cunoaște succesul binemeritat. Da, mamă e doar una, dar de la un punct încolo e bine să le mai cânți și iubitelor!

  1.       The Loco-motion (1987)

Ce faci când tu ești compozitor, iar bona ta are talent muzical? Evident, o pui să cânte! Stai să vezi cum!

În 1962, Gerry Goffin și Carole King au compus melodia The Loco-motion, cu gândul să fie cântată de Dee Dee Sharp, o senzație la acea vreme. Dee Dee a refuzat piesa, motiv pentru care lui Carole i-a venit ideea să folosească vocea foarte bună a bonei copilului său, Eva Boyd. Eva a acceptat, a înregistrat melodia și și-a schimbat numele în Little Eva. Piesa a început să prindă popularitate, așa că Eva a fost nevoită să inventeze și mișcările de dans despre care se vorbea până la urmă în versuri și la care nu se gândise nimeni până atunci.

De la salariul ei de bonă de 15$/săptămână, Eva a trecut la 50$/săptămână, însă nu a primit niciodată drepturi de autor pentru piesa care a adus-o în atenția lumii. După ce melodia a încetat să mai fie în top, Eva s-a retras în Carolina de Sud, unde a dus o viață normală. A reintrat în ochiul public odată cu coverul semnat de Kylie Minogue în 1987.

The Loco-motion a cunoscut cu adevărat celebritatea atunci când „rățușca cea urâtă”, așa cum era denumită Kylie pe atunci, a debutat în industria muzicală cu acest cover. A fost singura ei piesă care a ajuns în top, până la revenirea în forță în lumea muzicii, la începutul anilor 2000, când a propus cu totul alte mișcări!

  1.       Red red wine (1983)

Toarnă-ți un pahar cu vin și savurează această poveste! Ali Campbell, Jimmy Brown, Robin Campbell, Earl Falconer, Norman Hassan, Brian Travers, Michael Virtue și Astro erau 8 tipi din Marea Britanie care se știau de pe vremea școlii. Erau toți pasionați de muzică, dar… șomeri. În 1978, s-au gândit să își încerce norocul cu o trupă și și-au ales ca nume UB40, așa cum se chema formularul pentru ajutor de șomaj.

Primul lor concert a avut loc în 1979, la ziua de naștere a unui prieten. Dar marea șansă de afirmare a venit atunci când au fost remarcați de Chrissie Hynde, solista trupei The Pretenders, în timp ce cântau într-un pub. Datorită lui Chrissie, au înregistrat prima lor piesă, care a ajuns direct pe locul 4 în topurile din Marea Britanie.

Succesul lor a ajuns la nivel internațional în 1983, odată cu lansarea albumului Labour of Love, care conținea o serie de coveruri după piese ale mai multor artiști. Pe album se regăsea și Red red wine, o melodie compusă și cântată de Neil Diamond în 1967, care ajunsese doar pe locul 62 în Billboard Hot 100 în 1968. Însă varianta cântată de UB40 a dus albumul direct pe locul 1 în Marea Britanie și pe locul 8 în SUA, iar „vinul roșu” a rămas în topuri mai bine de 100 de săptămâni.

UB40 are și în prezent aceeași componență, rămânând cea mai de succes trupă reggae a tuturor timpurilor. Iar UB-40 este singurul formular dintr-o instituție de stat devenit simpatic!

  1.       Unchained melody (1965)

Lasă-i pe Demi Moore și pe Patrick Swayze să se joace de-a lutul și de-a fantomele, pentru că trebuie să îți spun o altă poveste: povestea Unchained melody, chiar de la începuturile ei.

Alex North a fost unul dintre cei mai buni compozitori din America, cunoscut pentru partiturile remarcabile din coloanele sonore ale filmelor. A fost primul compozitor care a primit Honorary Academy Award și 15 nominalizări la Premiile Oscar.

În 1954, i s-a cerut să creeze o nouă coloană sonoră, de data aceasta pentru filmul Unchained, o peliculă despre frământările unui prizonier în închisoare. A compus partitura, a cântat-o și a înregistrat-o. Dar melodia avea nevoie de cuvinte, așa cum e nevoie de ele pentru orice poveste bună. L-a rugat pe amicul său, Hy Zaret, să scrie versurile, dar acesta l-a refuzat inițial, pe motiv că… trebuia să zugrăvească.

După multe insistențe, Zaret acceptă și scrie mult-așteptatele versuri. Refuză însă cererea producătorului de a include în versuri cuvântul „Unchained”, care rămâne până la urmă în titlul melodiei – The Unchained Melody. Artistul care a cântat piesa pe coloana sonoră a fost Todd Duncan, care i-a adus și o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră din 1955.

Zece ani mai târziu și nenumărate variante de cover, piesa dă marea lovitură atunci când e cântată de Bill Medley și Bobby Hatfield de la The Righteous Brothers. Dar adevăratul succes al piesei apare în 1990, când e inclusă în coloana sonoră a filmului Ghost și când ajunge din nou în topurile internaționale de muzică și se vinde în milioane de exemplare. În 2004 a ajuns pe locul 27 în Top 100 al celor mai celebre melodii din filmele americane.

Conform celui care deține drepturile de autor acum pe Unchained Melody, piesa a fost înregistrată de-a lungul timpului de peste 1600 de ori, de aproape 700 de artiști din întreaga lume, în diferite limbi și variante.

Se pare că menirea ei a fost să fie coloană sonoră, așa cum a fost gândită inițial, însă, până la urmă, s-a dovedit că pur și simplu altul trebuia să fie contextul și filmul!

Am ales cele 20 de melodii nu doar pentru că ne sunt dragi sau pentru că sunt cunoscute, dar și pentru că au o poveste puternică. O poveste din care poți trage o concluzie clară, ce confirmă și mesajul The Storytailors: o poveste are nevoie de povestitorii ei și de contextul potrivit ca să devină o poveste de succes.